Spring naar content

Hulpaanbod

Detox

Wanneer je een middelenverslaving hebt en je nog niet gestopt bent met gebruik dan kan je hierbij begeleiding krijgen. Bij een detox-behandeling wordt onder (medische) begeleiding het gebruik van verslavende middelen afgebouwd.

Wat is detox?

Het lichamelijk ontwennen van een verslaving heet detoxificatie, ontgifting, ook wel afkicken genoemd. Wanneer je stopt met gebruiken van een drug, alcohol en/of medicijn, reageert je lichaam daarop met zogenoemde ‘ontwenningsverschijnselen’. Je zou kunnen gaan zweten, trillen, hoofdpijn krijgen, slecht slapen, somber zijn, moe zijn of je gespannen, gestrest en geïrriteerd voelen. Dit hangt o.a. af van je lichamelijke toestand, het middel en hoelang en intensief je het hebt gebruikt.

Het afbouwen kan op twee manieren:  

  • Je bouwt het middel langzaam af.
  • Je stopt meteen helemaal met het middel én krijgt medicijnen. Deze medicijnen bouw je vervolgens langzaam af.

De lichamelijke ontwenning duurt meestal 1 tot 2 weken.

Waar en hoe vindt de behandeling plaats?

Een detox-behandeling kan thuis (dit heet ambulant) of in een kliniek van Amethist plaatsvinden. Belangrijk in beide gevallen is dat jouw gezonde lichaamsfuncties, dag-nacht ritme en structuur herstelt.

Ambulante detox

Bij ambulante detox gebeurt de ontgifting niet in een verslavingskliniek en kun je thuis blijven. Het volhouden met stoppen en het voorkomen van terugval staan centraal. Als het nodig is, krijg je medicatie voorgeschreven om het ontgiften te ondersteunen.

Daarnaast is er ook een groepsbehandeling waarin jullie samen ervaringen delen, gewoontes doorbreken en motivatie tot abstinentie vergroten.

Klinische detox

Een klinische detoxificatie is een opname in de kliniek waarin je op medisch verantwoorde wijze ontgift van middelen. Je wordt medisch begeleid wat inhoud dat we jouw ontwenning monitoren en eventueel ondersteunende medicatie voorschrijven.

Tijdens jouw klinische detox volg je verschillende workshops die aansluiten op het begrip verslaving. Gedurende de opname verblijf je in de kliniek en mag je niet op verlof.