Spring naar content

Zorgprofessionals in beeld - Marlies van Dijk

Interview Marlies van Dijk, Psycholoog

Geplaatst: 24-06-2022

Na bijna 15 jaar werkzaam te zijn binnen de verslavingszorg, kan ik met zekerheid zeggen dat ‘mijn cliënten’ een warm plekje in mijn hart hebben veroverd. De stigma’s rondom mensen met een verslaving – die ik ook in mijn persoonlijke omgeving soms nog tegenkom – laat ik gewoon aan mij voorbij gaan. Ik focus mij liever op de mens achter de verslaving en probeer dit menszijn te zien in het contact dat ik met mijn cliënt in de behandelkamer heb. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik cliënten niet alleen spreek in de behandelkamer maar soms ook op andere plekken waar zij mij op dat moment nodig hebben; bij cliënten thuis, in de buitenlucht, het ziekenhuis of een andere GGZ-instelling.

Het aansluiten bij de cliënt die tegenover mij zit – of beter gezegd: waar ik naast sta – vind ik erg belangrijk in mijn werk bij Amethist. Of dat nou aansluiten is qua cultuur, qua niveau of qua locatie; belangrijk is dat je als hulpverlener aanvoelt wat er nodig is om het herstel van de cliënt te bevorderen. Hierbij ga ik in mijn werk heel erg uit van het principe ‘een verslaving heb je niet alleen’. Het systeem om de persoon heen lijdt helaas net zo hard (en soms nog harder) mee. Belangrijk dus om naasten te betrekken! Momenteel ben ik bezig om hier voor bij Amethist breder beleid te maken zodat het voor hulpverleners nog vanzelfsprekender en makkelijker wordt om ook aandacht te besteden aan het systeem rondom onze cliënten.

“een verslaving heb je niet alleen”

Werken met deze doelgroep geeft mij energie. Vooral omdat elke cliënt zijn eigen verhaal heeft en dit verhaal ook op zijn eigen manier vertelt. Ook het behalen van successen doet iedereen op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Hierbij probeer ik cliënten altijd te ondersteunen door aandacht te schenken aan de stappen die zij zetten, al zijn deze nog zo klein.

Binnen het werkveld ben ik breed inzetbaar en ligt mijn expertise op diverse gebieden. Doordat ik actief luister en doorvraag naar de onderliggende problematiek van mensen, denk ik dat ik goed ben in het voeren van intakegesprekken en psychodiagnostiek. Ik probeer altijd te begrijpen waarom cliënten zijn wie zij zijn en doen wat zij doen en dit vervolgens op heldere wijze aan de cliënt te duiden. Door mijn ervaring met diverse behandelvormen en diverse behandelsettingen (ambulant en klinisch) kan ik op veel verschillende manieren met cliënten aan het werk; net wat hen past.
En tot slot houd ik mij bij Amethist niet alleen bezig met de directe cliëntenzorg maar ook met het bredere beleid hier achter. Ik houd mij bezig met projecten op het gebied van gokproblematiek, verbeteren van het klinisch behandelaanbod, aandacht voor kwetsbare (zwangere) vrouwen en het opzetten van naastenbeleid.  De doelgroep profiteert hiervan doordat de zorg zich op die manier verder ontwikkelt en zo nóg professioneler en persoonlijker wordt.

Gelukkig hoef ik dit niet alleen te doen, maar werk ik met een hele fijne club aan collega’s. Binnen Amethist voelt het voor mij écht alsof we het samen doen. Daar haal ik veel kracht en energie uit, wat mijn cliënten hopelijk ook voelen!