Spring naar content

Zorgprofessionals in beeld – Sabina Leakat & Raybert Mari

Interview Sabina Leakat en Raybert Mari, afdeling rehabilitatie Amethist

Geplaatst: 5-6-2023

Amethist verslavingszorg levert verslavingszorg van A tot Z. Van het ongevraagd zorg leveren aan mensen die zelf niet om hulp vragen naar klinische behandeling en nazorg. Op onze afdeling rehabilitatie leveren we (vaak langdurige) ondersteuning aan mensen met een verslavingsprobleem op allerlei leefgebieden.

Dat doen we mede vanuit locatie Schrijverstraat Almere waar collega’s Sabina, Raybert en Joey deel van het team uitmaken.

“Ons doel is om een veilige en ondersteunende omgeving te bieden aan onze cliënten die zorg ontvangen bij Amethist of daklozen die gebruikmaken van onze voorzieningen.”

“Op deze afdeling streven we ernaar om een warme en huiselijke sfeer te creëren voor onze cliënten. We beginnen de dag met een gratis ontbijt in de huiskamer en bieden verschillende dagbestedingsactiviteiten aan, zoals opruimen van zwerfvuil, koken en beautymiddagen. We vinden het belangrijk om kleine doelen te behalen en een vertrouwensband op te bouwen met onze cliënten. Het is prachtig om te zien hoe ze na een goed  gesprek of het behalen van maatschappelijke resultaten (zoals bijvoorbeeld een positief contact) met een glimlach naar huis gaan.”

“Onze focus gaat verder dan alleen het bieden van zorg; we streven ernaar om cliënten te ondersteunen bij het krijgen van de juiste behandeling en bieden maatschappelijke ondersteuning. Op onze locatie hebben cliënten die hun verslavingsinformatie hebben gedeeld toegang tot speciaal ingerichte ruimtes waar ze onder toezicht van verpleegkundigen en begeleiders veilig kunnen gebruiken met schone voorzieningen. Bovendien hebben cliënten de mogelijkheid om te douchen en hun kleding te wassen, of ze kunnen kiezen uit gedoneerde kleding.”

Bij Amethist staat de cliënt altijd centraal en streven we naar een prettige leefomgeving waarin ze meer zijn dan alleen hun verslaving

“Onlangs hebben we een dakloze Poolse man ondersteund bij de terugkeer naar Polen. Hij zag het leven op straat in Nederland niet meer zitten. Hij werd door andere daklozen op straat  misbruikt en mishandeld. Uiteindelijk voelde hij zich alleen nog veilig bij ons op de locatie. We hebben contact gezocht met zijn vriendin in Polen en de Stichting Barka ingeschakeld om financiële steun te bieden bij zijn terugkeer naar zijn thuisland. In overleg met het Leger des Heils stelde zij een crisisbed ter beschikking, waar hij drie nachten gebruik van kon maken. Binnen 24 uur hebben we hem veilig teruggebracht naar Polen. We ontvingen een bericht van hem dat hij goed was aangekomen en dat hij ons enorm dankbaar was voor de zorg die we hem hebben geboden. Dit maakt ons werk waardevol!”

“Tijdens onze werkdagen doen we ook veel outreach-werk. We zoeken contact met onbekende dakloze mensen in het centrum van Almere om nieuwe potentiële cliënten te helpen. Daarnaast denken we  samen met cliënten, ketenpartners en gemeente na hoe we de overlast in het centrum van Almere kunnen verminderen. Bij Amethist staat de cliënt altijd centraal, en we streven naar een prettige leefomgeving waarin ze meer zijn dan alleen hun verslaving.”

“We zijn trots op ons werk en de resultaten die we behalen. Elke dag streven we ernaar om een glimlach op het gezicht van onze cliënten te toveren en hen te ondersteunen in hun herstel”