Spring naar content

Hulpaanbod

Cognitieve gedragstherapie

Wil je jouw verslaving onder controle krijgen en heb je al een detox-behandeling achter de rug? Dan kan je deelnemen aan de cognitieve gedragstherapie. De behandeling is gericht op abstinentie of vermindering van jouw gebruik of gedrag.

Individueel- en/of groepsverband

Cognitieve gedragstherapie kan plaats vinden in individueel- of groepsverband. Je zult vaardigheden aanleren om zo jouw problematische gebruik of ander verslavend gedrag te doorbreken. Je inzicht wordt ook vergroot en je leert te begrijpen wat jouw risicosituaties voor gebruik/verslavend gedrag zijn en wat de de functie ervan is.

Bij insomnia

Lijdt je aan slapeloosheid of insomnia? Dan kan je een speciale vorm van cognitieve gedragstherapie volgen. Slapeloosheid kan worden veroorzaakt door mentale overprikkeling, slechte slaapgewoontes, hormonale veranderingen, piekeren en chronische stress. Na het ontstaan van slaapklachten worden de klachten doorgaans in stand gehouden doordat mensen gewoonten ontwikkelen die een gezond dag- en nachtritme juist verstoren.

Cognitieve gedragstherapie bij insomnia bestaat uit:

  • Informatie over slaap en slaapadviezen
  • Inzicht in eigen slaap verwerven door registratie van slaappatroon en activiteiten overdag
  • Verandering van slaapgedrag
  • Leren ontspannen
  • Veranderen van gedachten die de cliënt belemmeren bij het slapen

Afronding

Bij een succesvolle afronding van deze module gaat je verder met het vervolgtraject of wordt de behandeling afgesloten. Bij vragen over het traject kan dit besproken worden met jouw behandelaar. Hiernaast vindt iedere drie maanden een (telefonische) tussenevaluatie van jouw middelengebruik en jouw tevredenheid over de behandeling.

CGT 55+

Vanaf begin 2021 starten we een CGT module voor mensen van 55 jaar en ouder. Bij mensen van 55+ met een verslaving worden leeftijdsspecifieke kenmerken gezien.

Zo komt bij ouderen eenzaamheid relatief vaker voor. Van eenzaamheid kan sprake zijn door het overlijden van de partner en andere leeftijdsgenoten en verminderde mobiliteit en zelfstandigheid door toenemende gezondheidsproblemen. Ook stijgt het risico op de aanwezigheid van aandoeningen met langdurige gevolgen bij het vorderen van de leeftijd. De meest voorkomende aandoeningen zijn beroerte, hersenbloeding, herseninfarct, hartinfarct en kanker. Ook dementie is een aandoening die met name bij ouderen voorkomt. Bij middelenmisbruik is sprake van een groter risico op lichamelijke aandoeningen. Wanneer er sprake is van lichamelijke aandoeningen is er ook een grotere kans op de aanwezigheid van polyfarmacie (het gebruik van 5 of meer geneesmiddelen) en interacties van medicatie en middelengebruik. Ook is de kans op bijwerkingen van medicatie groter bij het vorderen van de leeftijd.

Deze en andere onderwerpen komen aan bod bij CGT 55+.